Coğrafi Yapısı
Tomarza 1864 yılında çıkarılan ‘’Vilayet Kanunnamesi ‘’ile Kayseri sancağının Develi kazasına bağlı nahiye statüsüne kavuşmuştur. 1952 yılında çıkarılan bir Kanunla Tomarza Develiden ayrılarak şu anki sınırları ile ilçe haline gelmiştir, ilçeye bağlı 54 Mahallesi bulunmaktadır.
Tomarza, İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak Bölümünde yer alan Kayseri ilinin sınırları içindedir.doğuda Pınarbaşı ve Sarız, batıda Develi, kuzeyde Talaş, Bünyan ve Pınarbaşı, güneyde Develi ve Tufanbeyli ile çevrilidir.Yüzölçümü 1485 km2dir.Erciyes Dağının güneydoğusunda yer alan ilçe, 1350 metre rakımı ile bir plato görüntüsü vermektedir.Bütün yarım adasının jeolojik gelişimine paralellik gösteren Tomarzanın faklı yönü, volkanik özelliğe sahip Erciyes’in arazi gösterdiği tesirlerdir.Çeşitli zamanlarda meydana gelen volkanik hareketler, yörede çeşitli çöküntü çanaklarının oluşması olmuştur. Bu çanaklar, volkanik küller ve lavlarla kaplanmıştır. Bunun sonucunda alüvyonlardan oluşan ovalar meydana gelmiştir
İç Anadolu’nun karasal iklimi ilçede de kendini gösterir. Yazlar sıcak ve kurak, kışları soğuk ve karlı geçer. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok fazladır. Haziran, Temmuz, Ağustos ayları dışında gece sıcaklığı 0° derecenin altına düşmektedir. Bu sebeple erken don olayları görülür. Kar yağışları, Kasım ayının başından Nisan ayının ortasına kadar devam eder.Yağmurlar ilkbaharda konveksiyon sonbaharda cephe yağışları şeklindedir
Tomarza bağlı bulunduğu Kayseri Şehir merkezine 54 km uzaklıkta olup taşımacılık Büyükşehir bünyesinde özel birlik şirketi ile yapılmaktadır.
İçenin 9 km güneyinde bulunan Sümengen Dağları, hayvancılıkla uğraşanların ve arıcıların sürekli uğrak
yeri olması bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Kuzeybatı yönünde yer alan Erciyes Dağı ise mağrur bir komutan edasıyla bu dağları adeta selamlamaktadır. İlçenin güney ve güneydoğusunda ise Torosların Tahtalı kolunu oluşturan sıradağlar vardır.