Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Dadaloğlu Geleneksel Kültür ve Sanat Şenliği Yapıldı

Dadaloğlu Geleneksel Kültür ve Sanat Şenliği Yapıldı

Dadaloğlu Geleneksel Kültür ve Sanat Şenliği Yapıldı
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ve Tomarza Belediyesinin Düzenlediği Dadaloğlu Şenliklerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki Tomarza İlçesi Dadaloğlu Mahallesinde düzenlenen 26. Ulusal 16. Uluslararası Dadaloğlu Geleneksel Kültür ve Sanat Şenliği’ne katıldı.

Törene Bakan Sayın Özhaseki’nin yanı sıra Vali Süleyman Kamçı, Kayseri milletvekilleri Hülya Atçı Nergis, Yusaf Halaçoğlu, Çetin Arık, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Bekmez, Tomarza  Belediye Başkanı Fahretiin IŞIK İlçe Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşma yapan Başkan IŞIK: Dadaloğlu Türk Tarihi,Türk dili,Türk kültürü ile iç içe yaşamış bir avşardır Dadaloğlu Bizlere iyi niyetin yiğitlilğin,mertliğin itaatkarlığın, nezaketin ve misafirperverliğin bir örneği olmuştur Bizler Dadaloğlunu anmakla Türk tarihi ve bu tarih içinde yer alan yirmidört Türk boyunun ve kurdukları büyük Türk devletinin varlıklarını günümüze getirmekteyiz.Şenliğimize ve şenlik alanının yeniden yapılmasında hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa ÇELİK Başkanıma katkılarından dolayı teşekkür ederim dedi.

Törende bir konuşma yapan Bakan Sayın Özhaseki, “ Dadaloğlu kültürümüzün en kıymetli değerlerinden birisi dir. Dadaloğlu derdimize derman olurdu. O doğruyu söylerdi, yiğitliğin timsaliydi. Burası mazlumların sığınma noktasıdır. Bir olmuşuz, beraber olmuşuz. Hamd olsun Türk milleti olmuşuz. Bu coğrafyanın bir özelliği var. Alt tarafından doğal kaynaklar var. Üst tarafında ise fitne odakları var. Bu fitne odaklara ders vermek hepimizin işi.

İhtiyacımızın birlik, beraberlik ve çok çalışmak olduğunu ifade eden Bakan Sayın Özhaseki, Birliğimize, beraberliğimize ve kardeşliğimize kastedenlere asla müsade etmeyeceğiz. Diye konuştu.

Vali Süleyman Kamçı’da yapmış olduğu konuşmada, “Bu şenlikler, yörede yaşayan vatandaşlarımızı bir araya getirerek, birlik ve beraberlik duygularının pekişmesine vesile olan bir etkinlik olmakla birlikte tarihi geçmişin anılmasına ve yaşatılmasına vesile olmaktadır.

Dadaloğlu, Oğuzların 24 boyundan birisi olan Avşar boyuna mensup olup, göçebe Avşarlar arasında yetişmiş ve onların sözcüsü olmuş bir âşıktır.

Dadaloğlu, halk edebiyatında önemli bir yere sahip olup, yaşadığı dönemin tarihi, kültürel, siyasi yaşantısına şiirleri ile ışık tutmaktadır.

Yaşamı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımız Dadaloğlu’nun şiirleri yazılı kaynaklar aracılığıyla değil, sözlü gelenek sayesinde bugüne ulaşmıştır.

Dönemin göçerlik koşullarını, Orta Anadolu’da hüküm süren aşiret kavgalarını ve aşiretlerin yaşanılan dönem içerisindeki durumlarını Anadolu Türkmen boylarının kullandığı halk Türkçesiyle duru ve yalın bir dille yansıtmıştır.

Dadaloğlu gibi tarihimizin önemli kişiliklerini andığımız bu tür etkinliklerin sesimize ses, gücümüze güç katacağını ifade eden Vali Kamçı, birbirimize olan güven, bağlılık ve dayanışmamızın güçlendirilmesi için çok önemlidir. Avşarların büyük tarihinde şanlı bir yeri olan sanatçı ve şairimiz Dadaloğlu’nun adını alan bu şenlik; usta ve başarılı sanatçılarla, kültürümüzü yansıtan halk oyunlarımızla ve yoğun ilgisiyle değerli halkımızı ağırladığımız festival tadında bir şenliktir.” Diye konuştu

Konuşmaların ardından Bakan Özhaseki ve Vali Süleyman Kamçı’ya plaket verilmesiyle sona erdi.

09:42, 11.09.2017